Co pro mne znamená poslání duly?

PUBLIKOVÁNO: 12. 2. 2023

Co dělá dula? Potřebuje vlastně žena dulu u porodu? Kdy hledat dulu k porodu?

Autor obrázku: Krásný obrázek propůjčen z pinterestu
Co pro mne znamená poslání duly?

Kdo je dula?

Dula je žena, která je průvodkyní ženy těhotenstvím, porodem i mateřstvím.

Je to osoba, která většinou nemá zdravotnické vzdělání. Proto je dula jen další 

Moje představa: Dula je pro mně žena, spřízněná duše, někdy světýlko ve tmě pro ženu, její miminko i pro muže. Je to žena, kamarádka, někdo, kdo ženu podpoří, pomůže, pohladí či drží za ruku.

 

Co dula dělá?

Dula pečuje o ženu v těhotenství, při porodu, po něm, ale i později. Je podporou nejen ženy, ale často i partnera, pro její rodinu. 

Co dělám já?  Snažím se plnit přání ženy. Každá máme "nějakou" představu o porodu. Máme různé přání. Mnoho žen, mnoho přání. 
Je jedno, jak si představuji porod já. Zajímá mně především, jak si přejí moje ženy, aby porod proběhl. A my potom hledáme cestu, k jejich přání a jejich miminku.

  • Jsem tu pro ženu celé těhotenství. Jsme spolu v telefonickém či písemném kontaktu.
  • Můžu ji provést předporodním kurzem - na porod ( fyziologický porod, náročné situace při porodu, jak jim zkusit předejít, jak si najít cestu ke svému porodu) i na období po porodu - kojení (jak funguje kojení, jak předcházet problémům s kojením, jak dokrmit miminko, jak pomoct kojení zachránit), nošení (vážeme do šátku už v těhotenství), péče o miminko (bezplenkovou komunikační metodu).
  • Pomáhám s výběrem porodnice.
  • Konzultuji s ženou její Porodní plán.
  • Péčuji i o jejich muže - příprava na porod miminka. Nabízím nástroje, jak být nápomocný při náročných chvílích ženy, co se při porodu děje, jak pomoct po něm. 
  • Pomáhám s prvním přisátím po narození miminka ( jedno jestli po vaginálním porodu, či po císařském řezu). 
  • Jsme spolu v kontaktu i v prvních dnech, kdy se soustředíme na péči o miminko, kojení, uspávání, a ulehčit si fungování s miminkem.
  • Vlastně jsem tu pro ženu po celou dobu, kdy mne ona sama či její miminko potřebuje. 
  • Spolu s RC Luňáček pořádáme setkání - pro ženy těhotné, i po porodu a vlastně po celé mateřství, protože sdílení a ženská sounáležitost je důležitá a hlavně potřebná. Ženy se setkávají už  v těhotenství, aby se inspirovaly od jiných žen ( inspirují se jejich porodními příběhy či vyprávěními o mateřství) nebo i později, když už přijdou na setkání se svým miminkem (jak pečují o své děti, co jim funguje, a co by mohly zkusit či využít). Ženy si nakonec uvědomí, že v tom nejsou samy.

 

Potřebuje vlastně žena dulu k porodu?

V minulosti žena rodila v ženském kruhu. Porodní báby pečovaly o ženy a o miminka, či při porodu pomáhaly třeba babičky, tetičky či sousedky,... V minulosti totiž ženy u porodů svoje muže neměly.

Doktor Nils Bergman (pozn. švédský neonatolog, kangaroomothercare- mateřská starostlivost klokankováním) říká, že u porodu by měla být: žena, její muž, dula, porodní asistentka, a lékař-pokud to je potřeba.

Kdyby si žena přála mít jen jeden doprovod muže/partnera/manžela u porodu, měla by mít jen jeden. Pokud ale z nějakého důvodu nechce být muž u porodu, toto rozhodnutí akceptovat. Může ho nahradit i dula nebo porodní asistentka. Nebo může být dula či porodní asistentka i dalším doprovodem. 

Co si myslím já: Žena by měla prožít porod tak, jak se cítí. Jestli si přeje u porodu mít jeden či dva doprovody, je na ní, či na rozhodnutí jejího a jejího partnera. 

Když žena řekne, že u porodu nikoho dalšího nechce, jen svého partnera - je to správně.

Pokud, žena cítí, že potřebuje u porodu další osobu kromě partnera, je to také správná odpověď.

Setkávám se i s tím, že ženy mají tu potřebu (říkejte tomu třeba intuice, instinkt, pocit, jakkoliv) mít další ženu u porodu. A muži se potom ptají, jestli budou mít vůbec nějakou funkci u porodu, když tam budu já. Určitě, že jejich místo je přesně dané: no přece to "vedle své ženy". Protože já i její muž můžeme zastat jiné potřeby ženy, doplňovat se. Pomáhám, a sama vybízím k pomoci. Radím, jak může muž ženu opečovat, pomoct, či podpořit. 

 

Kdy má žena hledat dulu?

Říká se, a dočtete se i různě po internetu, že dulu si žena má hledat hned, když zjistí, že je těhotná (po 5 - 12 týdnem těhotenství).  Nebo kdy přijde na to, že by ji chtěla u porodu mít - klidně to zkusit i v 35tt. 

 

Kdy mne ženy vyhledávají?  

Kontaktují mně ženy po 10týdnu těhotenství. Přijde mi to v pořádku. Protože v rámci plánování pro ženu (mít dostatek času si správnou dulu vybrat, která si k ní opravdu "sedne", a nehledat na poslední chvíli, protože můžou mít duly z jejího okolí už plnou kapacitu) nebo i pro mne - kdy můžu plánovat já - další doprovody k porodům, předporodní přípravy a laktační poradenství, chod mé vlastní rodiny, plánovat svoji vlastní dovolenou. Vím, že často bývá problém sehnat dulí doprovod i na měsíce, kdy jsou letní prázdniny. Červenec a srpen, čas letních dovolených. Proto jsou některé duly, které i doprovází v létě, ale vyberou si "volno v jiný čas".

Setkávám se i s tím, že mi ženy volají "na poslední chvíli", například měsíc před termínem porodu. Pokud i mám možnost ještě další doprovod vzít, řešíme všechny schůzky v krátkém čase - snažíme se je plánovat tak, abychom byli připravení, než začnu držet pohotovst k porodu (do 38tt). Když ne, musím odmítnout, a odkazuji na své kolegyně v blízkém okolí.

Má rada: vyhledejte dulu včas, aby jste mohli všichni plánovat spolu, schůzky a setkání. Je to také výborný čas k dalšímu poznávaní se navzájem, co mi přijde moc fajn, pro obě strany.

 

 

Na závěr:

Celý ten proces domlouvání dulího doprovodu, setkávání se, povídání si, poznávání se je úžasný. Snažím se dát ženě i jejímu partnerovi odpovědě na jejich otázky, na to co můžou očekávat, jak je na porod připravit, celkově na příchod miminka. 

A ač si moc přeji být "u jejich" porodu,

jen miminko a budoucnost ukáže,

jestli budu mít tu čest tam být.

Já však věřím, správný čas přijde, vezmu tašku, sednu do auta a už se těším (stejně jako jeho rodiče),

na jeho cestu a příchod na svět.

bdbc3a8318de6517ecbfb25365acd527.jpg (71 KB)

 

 

 

 

 

 

 

...protože na porodu (také) zaleží.

 

 

Zdroj foto: internet

 

 

JARO - LÉTO 2024

JARO - LÉTO 2024

Mám volné termíny k doprovodům k porodům:

DUBEN - 1 místo - last minute (to stihneme :-) )

KVĚTEN - 2 volné místa

ČERVEN - 1 volné místo

ČERVENEC - 1 volné místo

SRPEN - 1 volné místo

ZÁŘÍ - 2 volné místa

ŘÍJEN - 2 volné místa

LISTOPAD - 2 volné místa

PROSINEC - 2 volné místa

Podpůrné skupinky - najdete termíny v Událostech.

Předporodní kurzy a pomoc s kojením - termín dle společné domluvy.

Volejte nebo pište sms 773 930 255.

Můžete využít i kontaktní formulář zde.

....protože na porodu a kojení záleží.