Hovory s porodní bábou

PUBLIKOVÁNO: 13. 3. 2024

Rok vydání: 2006 Vydavatelství: ARGO Počet stran: 165 stran

Autor obrázku: obrázek propůjčen z internetu
Hovory s porodní bábou

Proč jsem si knihu vybrala?

Objevila jsem knížku díky kurzu Lektorky předporodní přípravy u Aperia, kde patřila do seznamu k studiu.

 

O čem kniha je?

Kniha je psaná stylem rozhovoru, otázek a odpovědí. Ptá se Jana Doležalová (kniha Porod doma) s pražskou porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou. Paní K. popisuje svoji cestu porodní asistence, o tom jak ji změnila stáž v Dánsku pohled na porody. Porovnává porodnictví v ČR  ale i úkony – potřebné i nepotřebné.

 

Co mně v knize oslovilo

Přiznám se, že když jsem ji četla po prvé (2019), první myšlenka mě napadla: cítím frustraci. Jak je možné, že „tohle všechno“ už se vědělo dřív (vydání knihy 2006), a nic se v porodnictví nezměnilo. Dnes vím, že i když to je opravdu malými krůčky, postupem času se mnoho věcí změnilo.

 

Vyjmuto z knihy:

Věříte tvrzení, že jak rodily matky, rodí také dcery?

Určitě. Ale jsem přesvědčená, že to není ani tak otázka genetiky jako spíše psychiky. Když žena od dětství neslýchá nic jiného než prorocké vize typu, počkej, až budeš rodit, to si užiješ, pak má v psychice zakódované, že ani její porod nebude jednoduchý a bojí se. A když se člověk bojí, vnímá vše mnohem intenzivněji, také bolest cítí silněji a hůře se uvolní. Jenže porod, aby dobře probíhal, vyžaduje od ženy naprosté uvolnění, otevření jak fyzické, tak psychické. Žena s psychickým blokem však není takového uvolnění schopna, a tím může zablokovat přirozené procesy, které porod spouštějí, a opravdu hůře rodí. Pokud však se strachem ženy pracujeme, ideálně ještě před tím, než otěhotní, pak může porod proběhnout bez problémů a žena jej může vnímat jako úžasný zážitek, bez ohledu na to, jak rodila její matka nebo babička. …“

 

Proč ji ne/číst

Já ji doporučuji na předporodních kurzech.

Knížka je „tenká“, co preferuje mnoho žen, které nemají v těhotenství moc času na čtení (chodí do práce, nebo už mají dítě/děti). Čte se rychle.

Obsah – jedna z prvních knih, která byla psaná v ČR, o českém porodnictví, a ne mimo ni (Anglie, Německo, Amerika).  Kniha obsahuje základní informace o porodech, zkušenostech a názorech paní Königsmarkové. 

 

Otázky

Četla jsi tuto knížku?

Kdy jsi ji četla?

Co tě v ní zaujalo?

Líbila se ti?

PODZIM - ZIMA 2024

PODZIM - ZIMA 2024

ZIMA - JARO - LÉTO 2025

Mám volné termíny k DOPROVODŮM k porodům. Klidně se ozvěte. :-)

Předporodní KURZY a pomoc s KOJENÍM.

Volejte nebo pište sms 773 930 255.

Můžete využít i kontaktní formulář zde.

....protože na porodu a kojení záleží.