Porod s dulou

PUBLIKOVÁNO: 13. 3. 2024

Rok vydání: 2004 Vydavatelství: One Woman Press Počet stran: 277 stran

Autor obrázku: obrázek propůjčen z internetu
Porod s dulou

Proč jsem si ji vybrala?

Knihu jsem objevila po kurzu u Aperia, protože už jsem pořádala předporodní kurzy a pomáhala s kojením, vnímala jsem, jak moc souvisí vše právě s porodem, a já začala zvažovat doprovázení k porodům.

 

O čem kniha je?

Tato kniha je pro všechny, koho zajímá profese duly, nebo pro ženu, která zvažuje další doprovod k porodu – jako i doprovod pro jejího partnera, či místo partnera.

V knize se opisuje role duly u porodu doma, v porodním domě, v porodnici. Porovnává se a jsou zde zveřejněné statistiky přínosu podpory duly pokud u porodu je, či není.

 

Co mně v knize oslovilo

 

Vyjmuto z knihy:

„Přítomnost duly doplňuje a umocňuje úlohu otce. Dula mu navrhuje, co může dělat, povzbuzuje ho, aby se ženy dotýkal, mluvil na ni a pomáhal jí způsobem, vyhovujícím jak jemu, tak ženě.“
„Dula ženě citlivě naslouchá a postupně si ujasňuje, jaké jsou její konkrétní obavy, například ohledně typických porodních úkonů. Snaží se jim porozumět. Potom si spolu naplánují, jak jednotlivé situace zvládat. Dula pečlivě vysvětluje, co všechno se během porodu bude dít a jaké jsou výhody i nevýhody jednotlivých úkonů. Zajímá se přitom i o ženiny reakce. Pomůže jí vypracovat porodní plán podle jejich představ. …“

 

Proč ji ne/číst?

Knížka je určená pro někoho, koho zajímá, kdo vlastně „dula“ je, jakou má roli v těhotenství, při porodu, nebo i po něm, v prvních týdnech s miminkem.

Přijde mi knížka vhodná pro někoho, kdo opravdu zvažuje, jestli k porodu chce/potřebuje ještě někoho dalšího. Někdy si zvolí dulu u porodu ženy, aby měly u sebe někoho, kdo bude radit, ukazovat, vysvětlovat, ...ale někdy jsou i iniciátory muži, aby "na to nebyli sami". 

 

Otázky

Četla jsi tuto knížku?

Co tě v ní zaujalo?

Líbila se ti?

 

PODZIM - ZIMA 2024

PODZIM - ZIMA 2024

ZIMA - JARO - LÉTO 2025

Mám volné termíny k DOPROVODŮM k porodům. Klidně se ozvěte. :-)

Předporodní KURZY a pomoc s KOJENÍM.

Volejte nebo pište sms 773 930 255.

Můžete využít i kontaktní formulář zde.

....protože na porodu a kojení záleží.