Jsem těhotná. Mám jít na kurz o KOJENÍ?

PUBLIKOVÁNO: 26. 1. 2023

Kojení tak úžasná a nádherná věc. Vezmete miminko do náruče, to se přisaje k prsu a nakojí se. Víte, že svoje dítě kojením - nakrmíte - dáte mu napít - v nemoci přichází úleva - je to nejjednodušší způsob, jak dítě uspat a mnoho dalších důvodů

Autor obrázku: Krásný obrázek propůjčen z Mamila.sk
Jsem těhotná. Mám jít na kurz o KOJENÍ?

Těhotná žena často věří tomu, že „prostě porodí miminko a bude kojit“ nebo „po porodu přijde kojení samo, vždyť je to přirozené.“ 
Kéž by to bylo vždy tak snadné, tak jednoduché. 
Ano, jsou ženy, které toto pravidlo jednoduchosti splňují. Ale ne každá má to štěstí.

Kéž by to takto bylo…
Ale některých situacích se stává, že ani těhotenství nejde „podle nějakého plánu“.  Ani porod často nejde podle našeho plánu. Nebo porod není jako z encyklopedie porodnictví. Můžou se vyskytnout komplikace u porodu (např.: vyvolání porodu, použití léků, … či miminko se potřebuje narodit císařským řezem) nebo po porodu (náhlá separace miminka od ženy). 

 

Z pohledu kojení, aneb ideální stav

Když žena porodí miminko, a dostane ho vzápětí na sebe do kontaktu kůže na kůži. Miminko se adaptuje z mokré, teplé a tmavé dělohy, na sucho, chladnější prostředí, a velikánský svět kolem něj. Upraví se mu tep srdíčka, dech a matka ho zahřeje svým tělem. Po několika minutách může zkusit miminko nechat přisát na svůj prs, a tím ho nakojit – nakrmit, nechat napít, či ujistit se o tom, že má matka pro něj to správné místo. To je absolutně ideální stav. Ale pokud se u porodu děje „něco jinak“, i později bude potřeba stanovit jiný plán, a pomoct ženě a miminku ukázat, či najít jejich společnou cestu.

 

Předvídat, je v mateřství stálý cvik :-)

V těhotenství je čas pro návštěvu kurzů, čtení knih, hledání informací, inspirací a motivací. Je to i určitá možnost, jak už začnete trávit s partnerem, či manželem čas spolu, začnete se více zajímat o příchod vašeho miminka, a co nastane potom. A čím víc budete vědět, tím méně situací vás překvapí. Většinu rozhodnutí budete mít promyšlené dopředu. Nebo se ve správný čas budete umět rozhodnout tak, abyste i následně po porodu, nebo po mnoha letech cítili, že jste se rozhodli správně.

 

20046594_1648099755262847_1210181127551037271_n-1.jpg (7 KB)

Častá realita

Ženy často přichází k porodu „nepřipravené na kojení“. A dokáže je to nemile překvapit. Může se stát, že se po porodu miminko nepřisaje, nebo se nepřisaje v průběhu několika hodin, dokonce i dní. Začíná se řešit přibývání/hubnutí na váze. Nejčastější otázky otázky žen:

·         Proč moje miminko stále spí?

·         Proč miminko často pláče?

·         Jak ho mám utišit?

·         Jak poznám, že se kojí?

·         Jak vlastně nakrmit miminko, když se nechce kojit?

·         Proč pro něj nemám mléko?

·         Jak miminku ukázat, že to mléko, které odstříkávám, či odsávám je celé pro něj?

 

S přípravou na kojení

Kurz přípravy vás zaměstná jen na několik hodin. Můžete ho absolvovat samy, či s budoucími tatínky. Dozvíte se:

- jak funguje kojení teoreticky

- jak miminko přisát na prs

- jak poznáte, že se miminko opravdu kojí

- jak kojení podpořit

- jaké existují další nástroje, které vám ke kojení můžou pomoct

- jak vymyslet další plán, když se miminko nekojí

- jak můžete miminko dokrmit

- čemu se v kojení vyhnout

Následně po porodu zkoušíte miminko přisát, nakojit ho. Pokud se přisaje, tak: „JUPÍ“.

Pokud ne, víte, že není nic ztraceno. Dejte na svůj mateřský instinkt. To zvládnete. Existuje mnoho cestiček, jak se ke kojení dopracovat. Něco si pamatujete z předporodní přípravy. A pokud Vám to nejde, tak si prostě řeknete o pomoc. Zavolejte. 

15170962_1330398373699655_1817765807872211284_n.jpg (8 KB)

 

 

 

 

 

Nezapomeňte:

- Nejlepší je předcházet problémům. Když projdete předporodní přípravou, půjdete k porodu klidnější. Budete vědět, že ne vše je dokonalé (ale tiše si to určitě přejte). A že něco kojení víte, a v stavu nouze si máte kde říct o pomoc.

- Čím dříve se všechny změny stanou, tím lépe. Čas je v tomto případě i přítel i nepřítel.

- Proč se stresovat, když nemusíte. Já si myslím, že porod je nádherná záležitost, protože je každý jediněčný.  Po porodu má být žena šťastná, zžívat se s miminkem, užívat si ho a mít krásné pocity. Příklady:  I když budete volat 3 hodiny po porodu, že máte problém s kojením, je to v pořádku. Můžu navigovat, co udělat. Nebo se domluvíme, a přijedu za vámi pomoct s kojením.

I když budete volat, že vás pouští z porodnice, do domácího prostředí, je to v pořádku. Domluvíme si schůzku - najdu nejbližší volný termín.

- na předporodní přípravu se ženy můžou ozvat už po 12 týdnu těhotenství. Termín si domluvíme kolem 30týdne těhotenství. A i když jste ve 38tt, tak na přípravu není pozdě. Raději teď než vůbec.

- je úplně jedno, jestli čekáte své první miminko, třetí či čtvrté. Vždy je pro vás důležité zžívání se s miminkem, kojení. A pokud jste přípravu už v minulosti podstoupila, tak si často jen připomenete to důležité, co vědět potřebujete. Pokud jste ale miminko před tím z nějakého důvodu nekojila, nebo kojila hrozně krátce, určitě předporodní kurz vyhledejte. 
I kdyby se vám narodilo 10 dětí, každý porod, a každé šestinedělí bude jiné. 

- finanční výpomoc - většina zdravotních pojišťoven  proplácí část laktačního poradenství - předporodní přípravy či pomoc s kojením. Využijte toho a informujte se u své zdravotní pojišťovny.

 

Není nikde napsáno, že všechno musíte vědět nebo umět, a teď hned.

Je ale důležité se mít se na někoho obrátit, kdo vám v tu chvíli pomůže.  



Možno se uvidíme na přípravě, u porodu nebo na podpůrné skupině.

Ale kdyby ne, ........přeji vám krásné těhotenství, ještě krásnější porod, a aby kojení proběhlo podle vašich představ. 

 

19260417_1612923455447144_7267134819613560789_n-1.jpg (8 KB)

 

 

 

 

 

 

Z lásky ke kojení...

 

 

Zdroj foto: internet

 

PODZIM - ZIMA 2024

PODZIM - ZIMA 2024

ZIMA - JARO - LÉTO 2025

Mám volné termíny k DOPROVODŮM k porodům. Klidně se ozvěte. :-)

Předporodní KURZY a pomoc s KOJENÍM.

Volejte nebo pište sms 773 930 255.

Můžete využít i kontaktní formulář zde.

....protože na porodu a kojení záleží.