Má práce duly a laktační poradkyně

PUBLIKOVÁNO: 8. 12. 2022
Autor obrázku: Krásný obrázek propůjčen z pinterestu
Má práce duly a laktační poradkyně

Na začátku mé cesty byla touha kojit naši dceru. Syna jsem kojila 18 měsíců, toto přece zvládnu také. Moc jsem si přála, aby kojení fungovalo. Hledala jsem informace, jak kojení zlepšit. Hledala jsem fyzickou pomoc. Nakonec jsem našla občanské združení Mamila. Na jejich webu jsem našla mnoho odpovědí, proč se to vše pokazilo, a jak to napravit. Byla jsem i v kontaktu s několika laktačními poradkyněmi. Nakonec se kojení zachránit povedlo.

Po pár týdnech a povídáních s dalšími ženami, jsem zjistila, že je mnohem více žen, které mají problémy s kojením, ale nemají se na koho obrátit o pomoc. Ptala jsem se:  Proč si mají ženy procházet tím, čím jsem si třeba prošla já? Proč tu není nikdo, na koho se můžou ženy obrátit s prosbou o pomoc?

Rozhodla jsem se přihlásit do kurzu. Dostala jsem se! (když se vyhlásí základní kurz, je do pár hodin plná kapacita). Už na kurzu jsem měla mnoh "aha momentů". Hned po certifikaci, ač jsem byla ještě na mateřské, začala jsem poskytovat laktační poradenství. Manžel jezdil se mnou jako řidič, hlídal dceru po dobu, co já pomáhala ženám s kojením a poporodní péčí o jejich děti.

Po "mateřské" jsem nastoupila do práce na plný úvazek. Ale u kojení jsem zůstala. Poradenství a předporodní přípravy jsem pořádala občas. Zjistila jsem, jak moc mě to naplňuje. 

Přišel impuls pro další vzdělávání - kurz u Apéria, či studium u České asociace dul.

Během dulího kurzu jsem si ale uvědomila, že nebudu moct chodit do práce a doprovázet k porodům. Proto jsem po dlouhé úvaze z práce odešla a věnuji se předporodním přípravám, doprovodům, pomoci s kojením.

 

Jak to v tuto dobu je?

Plánuji ze dne na den, ale i několik měsíců dopředu.

Předporodní přípravy si domlouváme s ženami termíny od 27tt (ženy můžou volat prakticky hned, když zjistí, že jsou těhotné). Snažím se přizpůsobit klientům-často předporodní přípravy absolvují i muži. Termíny domlouváme v dopoledních i odpoledních hodinách, někdy i o víkendech.

Schůzky k doprovodům k porodu plánujeme aktuálně, kdy se žena ozve. Na první schůzce se domluvíme, jak by měla má role u porodu vypadat, a jakou má žena představu. Někdy bývají iniciátory pro kontaktování duly i jejich partneři. Následně se domlouváme na dalších schůzkách, kde se bavíme o konkrétních situacích, které u porodu mohou nastat. Jsme spolu dál v kontaktu-voláme, píšeme. Průběžně řešíme aktuální zdravotní stav ženy i dítěte, připravujeme se na jeho narození. Dva týdny před předpokládaným termínem porodu začínám držet pohotovost.  Tašku už mám sbalenou a jsem připravená já i moje rodina, že můžu prostě z hodiny na hodiny odjet. V tu chvíli, když začne porod a žena mne kontaktuje, po vzájemné domluvě (hned či za pár hodin) odjíždím k porodu. Pokud mám i domluvené nějaké schůzky, hned rozposílám zprávy. Neruším je úplně, ale jen je posouvám. Až se vrátim z porodu, domlouváme náhradní termín. U porodu jsem totiž celou dobu - od rozhodnutí ženy odjet, až do té doby, kdy stěhujeme s partnerem ženu i s miminkem na šestinedělí/novorozenecké oddělení. Následně se vidíme druhý den, pokud jsou problémy s kojením. Pokud kojení funguje, přijíždím na popordoní návštěvu domů, kde si povídáme o porodu, o tom jaké byly první dny s miminkem. Zkontroluji kojení, poradím s péčí o miminko v prvních týdnech.

Laktační poradenství přízpůsobuji často mým klientkám. Nabízím termín nejbližší volný. Protože vím, že čím dřív se udělají změny, tím dříve se vše začne měnit. Většinou když vychází další poradenství (které bývá do 2-3dnů) na víkend, vidíme se i o víkendu. Když je možnost a čas jsem schopna i na poradenství vyjet. Pokud ale držím už pohotovost k porodu, vyjíždím hrozně nerada. Proto často prosím klientky, jestli mají možnost ony přijet k nám. Na druhou stranu to může být pro ženu možnost, jak se dostat na chvíli z domu, kde se v tu chvíli necítí třeba moc kompfortně.

Podpůrné skupiny a setkání - scházíme se v Červeném Kostelci v RC Luňáček a v Trutnově v MC Karolínka. Setkáváme se, povídáme si, sdílíme zkušenosti, podporujeme další ženy, nebo jen tak pokecáme. Chvíli odejdete ze svého zaběhlého stereotypu. Můžete se přijít nejen pochválit, ale i si postěžovat bez následku, že Vás někdo odsoudí. U nás najdete spíš pochopení a podporu.

Mezitím se podílím i na různých akcích -např. promítání filmu Moudrost Traumatu na Kramolně u Lucky Truhlářové v CZP Camino - fyzioterapie, jóga a zdravý pohyb. A do budoucna plánujeme další spolupráci a akce.

Ano, často je mé povolání o plánování, o vytíženosti, kdy se mi poskládají i 3 poradenství za den, či přebíhám různě z příprav a schůzek do poradenství, odjíždím k porodům. Ale jsou potom i klidné dny, kdy nic naplánovaného není, je klid pro mé "ouřední dny", kdy sedím doma, řeším papírování k mému povolání, a jsem k dispozici na Whats App či Messengeru. Tyto dny zveřejňuji na FB skup.:  Andrea Nedvědová, porodní dula a laktační poradkyně, link zde:  https://www.facebook.com/groups/1012782698768876 

Proto se také může stát, že se mi naskytne volno, a já trávím svůj čas se svojí rodinou, manželem a dětmi. V létě ráda jezdím na kole, občas běhám, či chodím na dlouhé procházky. I když jsem totiž dulou a laktační pordakyní, nikdy nepřestanu být Andreou, manželkou a matkou.

Pokud nedržím pohotovost odjíždím, odpočívám, odkládám mobil. Proto, jestli se mi nedovoláte, napište sms. Až budu u telefonu, zavolám Vám.  

 

Být dulou a vidět sílu ženy, lásku partnera a narození dítěte je pro mně úplně nádherné a nevyměnitelné.

Být poradkyní a vidět změny, jak to najednou začíná fungovat, miminko je spokojenější a rodiče šťastnější. To je naprosto úžasné. 

 

011a4643b3c93447f5b9c1b750b795dd.jpg (25 KB)

Z lásky k porodu a kojení.

 

Zdroj foto: internet

 

JARO - LÉTO 2024

JARO - LÉTO 2024

Mám volné termíny k doprovodům k porodům:

DUBEN - 1 místo - last minute (to stihneme :-) )

KVĚTEN - 2 volné místa

ČERVEN - 1 volné místo

ČERVENEC - 1 volné místo

SRPEN - 1 volné místo

ZÁŘÍ - 2 volné místa

ŘÍJEN - 2 volné místa

LISTOPAD - 2 volné místa

PROSINEC - 2 volné místa

Podpůrné skupinky - najdete termíny v Událostech.

Předporodní kurzy a pomoc s kojením - termín dle společné domluvy.

Volejte nebo pište sms 773 930 255.

Můžete využít i kontaktní formulář zde.

....protože na porodu a kojení záleží.