Zdravé těhotenství přirozený porod

PUBLIKOVÁNO: 13. 3. 2024

Rok vydání: 1. a 2. vydání 1994 3. vydání 2006 Počet stran: 512 stran Vydala: Maria Noe, nakladatelství a vydavatelství One Woman Press

Autor obrázku: fotka propůjčena z internetu
Zdravé těhotenství přirozený porod

Proč jsem si ji vybrala?

Tato kniha byla jednou z prvních knih, která je základem mé knihovničky. Obstarala jsem si ji asi rok po kurzu laktačního poradenství. Tu začalo pro mě hledání informací o těhotenství a porodech, když pořádám kurzy na kojení pro těhotné.

 

Poznámka:   2 knihy. Tato a Znovuzrozený porod od Michela Odenta, mne totiž jemně navedly k tématu porodů, doprovodů k porodům.

 

O čem je kniha

Autorka je porodní asistentkou, zdravotníkem (hebamme), který pečuje o ženy v těhotenství, při porodu a v šestinedělí, v Německu.

ingeborg-stadelmann_home.jpg (97 KB)

Mnoho žen považuje tuto knihu za „bibli v těhotenství“.

Je tam popsáno těhotenství, možné problémy a obtíže, se kterými se ženy můžou potýkat (např. spánek, křeče, nedostatek železa, pálení žáhy,..). Dále jak přirozený porod může probíhat, o komplikacích při porodu a co se děje po něm. Už v této knize je se píše o porodu „ambulantním“(jít po pár hodinách domů), v porodním domě (autorka má zkušenosti z Německa), o porodu doma nebo v porodnici.

 

Co mně v knize oslovilo

-Je psaná jako „rozhovor žena ženě“. Chvíli jsem měla i pocit, že sedím před ní, a ona mně mluví ?

-Knížka je opravdu tlustá. Má skoro 500 stran. Pokud nemá někdo čas na to ji číst celou, tak nemusí. Jsou ženy, které ji mají celou dobu v těhotenství po ruce a čtou si aktuálně to, co je zajímá.

-Autorka tu mluví o bylinkách – například k použití k pití jako čaje, či aromaterapii jako vůni, nebo olejíčky k masážím.

 

Vyjmuto z knihy:

„Šestinedělí začíná ihned po porodu a jak český název napovídá, a mělo by trvat 6 týdnů (pozn. překl.: Německy se šestinedělí nazývá Wochenbett, což by se volně dalo přeložit „týdny v posteli“ a může jich být až osm.) Jedná se o zcela přirozený stav v životě žen a nemá vůbec nic společného s nemocí. Pro ženu pouze nastala neobvyklá situace, kterou považuji za jedno z nejkrásnějších období v životě matky. Může se zotavit z těhotenství, odpočívá po porodu a všechny ty události zpracovává. Šestinedělí by také mělo být pro ženu příležitostí k načerpání nových sil pro nadcházející náročné období s novorozencem.“

 

Proč ji ne/číst?

O těhotenství a porodu píše krásně, proto i sama tuto knížku doporučuji ženám na předporodních kurzech.

Nesouhlasím však s doporučeními, co se týče kojení. Některé jsou nesprávné, či neúplné, tu doporučuji jiné čtené (Praktický návod na kojení – Andrea Poloková)

 

Otázky

Četla jsi tuto knížku?

Co tě v ní zaujalo?

Líbila se ti?

 

PODZIM - ZIMA 2024

PODZIM - ZIMA 2024

ZIMA - JARO - LÉTO 2025

Mám volné termíny k DOPROVODŮM k porodům. Klidně se ozvěte. :-)

Předporodní KURZY a pomoc s KOJENÍM.

Volejte nebo pište sms 773 930 255.

Můžete využít i kontaktní formulář zde.

....protože na porodu a kojení záleží.